Daken - Schuine daken - Met dakpannen

 

Dakpannen zijn in Nederland wel in 100 variaties verkrijgbaar. Er zijn klei-pannen en betonpannen. In de nieuwbouw worden veel betonpannen toegepast. Het werkt snel en ze zijn goedkoop. De bekendste is wel de Sneldekpan. De kleipannen zijner in rood (oranje achtig) en blauw gesmoord (antraciet). De rode zijn wat goedkoper en wat zachter. De blauwe zijn veel harder gebakken en duurder maar gaan wel langer mee. Een goede blauwe pan wordt na 100 jaar nog vaak hergebruikt.

De rode pannen laten na verloop van tijd schilfers los en vriezen dan kapot, deze moeten dan vervangen worden. De blauwe pannen gaan eerder scheef liggen. Dit komt omdat de panlatten waar de dakpannen achter haken vast zitten met ijzeren spijkers die doorroesten.

Vaak is het een kwestie van de oude pannen er af, een waterdichte dampopen folie aanbrengen met nieuwe panlatten en de oude pannen weer terug leggen. Eventueel aangevuld met nieuwe pannen of zelf tweede hands pannen. De nieuwe pannen leggen we dan op plaatsen uit het zicht of aan de achterzijde.

Dakpannen leverancier : monier.nl