Daken - Schuine daken - Isoleren

 

Komt er een bitumineuze bedekking op kunt u de isolatie van een plat dak aanhouden.

Bij gebruik van zink, koper, leien of pannen kunnen ook de harde isolaties van een plat dak gebruikt worden maar er zijn ook zachte isolaties in de vorm van dekens van meerdere lagen folies, foam en wol. Die aan de binnen of buitenzijde kunnen worden aangebracht.
De beste manier is om isolatie onder de dakbedekking aan te brengen. Bovenop de dakbedekking kan ook ( omgekeerd dak). Dit gebeurd meestal als de dakbedekking nog niet oud is maar er toch geïsoleerd moet worden. Ook kan het onder tegels op een dakterras aangebracht worden. In combinatie met een nieuwe dakbedekking wordt eerst een dampdichte onderlaag aangebracht op de dakvloer. Daarop komt de isolatie en dan een bitumineuze onderlaag. Deze onderlaag wordt gebruikt om de isolatie en het dakbedekkingsmateriaal vast te schroeven aan de dakvloer indien er geen grind wordt toegepast, en om bij het smelten van de toplaag de isolatie te beschermen.

Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal met elk zijn eigenschappen. Een veelgebruikte en beste isolatie is PIR, een verbeterde PUR, die bij 5 cm dikte al een R-waarde ( isolatiewaarde) van 2.5 kan halen. De PS (piepschuim) en steenwol isolatie isoleren minder en moeten daarom dikker worden. PS in goedkoper en steenwol is ontbrandbaar.

Indien er aan de binnenzijde al isolatie in het plafond zit kan er eigenlijk niet nog eens isolatie op het dak worden aangebracht. U krijgt dan problemen met de condensatie van vochtige lucht in de dakvloer of balken.