Daken - Platte daken - Lichtkoepels

 

Er bestaan lichtkoepels, Solatubes en lichtstraten. Wij beperken ons tot de lichtkoepels en Solatubes.

De Solatubes zijn kleine ronde lichtkoepels waarvan de wanden voorzien zijn van glimmende chromen cilinders. Hierdoor wordt het licht dat door de lensachtige koepel komt via de wanden weerkaatst naar beneden. Daar geeft het een wat blauwachtig helder licht zoals van een led lamp of spaarlamp. De hoeveelheid licht is vergelijkbaar met een 15 watt peertje.

Voor een donkere hal of kamer vaak net genoeg. Voor de montage hoeft er slechts een rond gat in het dak en plafond te worden gemaakt. Aan de bovenzijde komt de lichtkoepel en aan de onderzijde een platte kunststof schijf tegen het plafond. Het is gelijk netjes afgewerkt.

Zie hiervoor,  www.solatube.nl

De standaard lichtkoepels zijn er in wel 50 maten. Rond en rechthoekig, groot en klein.

Er zijn er die geopend kunnen worden voor ventilatie of dak betreding. Meestal voorzien we ze van een opalen ( melkglas ) deksel maar een helder deksel kan ook. Wij werken alleen met polyester opstanden. Het deksel is van dubbelwandig ( of meer ) kunststof dat ook slagvast kan zijn. In de renovatie worden ze vaker gebruikt om een lichtkoepel van glas te vervangen. Het is dan wat puzzelen om de beste maat te plaatsen. Deze koepels moeten nog wel afgewerkt worden aan de binnenzijde. De ruimte in het plafond, meestal zo’n 25cm is dan open. Er zijn ook luxere en duurdere lichtkoepels met dubbel glas en elektrisch te openen.

Zie hiervoor, www.jet-bik.nl