Onderhoud - Platdak risico- en aandachtspunten

 

Aan platte daken zit eigenlijk weinig onderhoud. Mits het goed gemaakt is en wordt gebruikt waarvoor het bedoeld is.

Het belangrijkste is schoonhouden. Een mosje of sedum plantje mag blijven maar alles wat hoger komt dan 10 cm hoort er niet op. Grote hoeveelheden bladeren kunnen ook beter verwijderd worden. Met voorkeur met een kunststof gras hark of straatveger. Geen metalen gereedschap. Dit on te voorkomen dat de dakbedekking beschadigt. Midden in een dak komt zelden een lekkage. De aandachtspunten zijn de afvoeren, de doorvoeren zoals ontluchtingskappen en hoeken van schoorstenen en lichtkoepels. Zorg dat het water gemakkelijk naar en door de afvoer weg kan. Sporen van veroudering zijn scheurtjes en craquelé.

Langs de randen moet een duidelijke knik zitten in de overgang van het platte deel naar de opstand. Soms wil een dakbedekking krimpen en dan trekt deze los uit die knik. Vooral kunststof dakbedekking doet dit snel. Er komen dan verkeerde trekkrachten op de dakbedekking waardoor deze kan scheuren.

De randafwerking met aluminium daktrim is ook gevoelig voor het loslaten of scheuren van de dakbedekking van het aluminium. Een veel voorkomende lekkage is het loslaten van de dakbedekking van het metaal van de afvoer.