Daken - Platte daken - Kale bitumen op platdak


 

 

Het merendeel van de platte daken is bedekt met bitumineuze dakbedekking. De enige andere alternatieven zijn, kunststof of metaal zoals zink en kopen. Op de dakvloer van hout, beton, komt eerst een dunne onderlaag die wordt bevestigd aan de dakvloer. Of juist los blijft liggen als er grind op het dak komt. Daar overheen komt de “toplaag”.

De snelste en goedkoopste uitvoering is een toplaag waar niets op zit ( behalve fijn zand of talk) en dus kaal genoemd wordt. Veroudering van de dakbedekking wordt sterk veroorzaakt door UV straling. Wanneer de toplaag niet bedekt is met leislag of grind, zal UV straling vrij kunnen inwerken op de dakbedekking. Hierdoor worden de oliën ( weekmakers ) verbrand. Tevens komen deze oliën in het regenwater en worden door de afvoer afgevoerd. Deze oliën bevatten echter een hoge concentratie Looizuur en zullen metaal aantasten. Een veel gezien gevolg is een gat in een dakgoot onder de afvoer van het platte dak. Dit kan al na 5 jaar gebeuren.

Er zijn twee soorten bitumineuze dakbedekking, APP en SBS. APP wil zeggen dat de dakbedekking beter tegen UV straling kan, maar hij blijft er gevoelig voor. SBS kan zoals niet tegen UV straling en u zult deze nooit kaal zien. De keuze voor APP of SBS hangt meestal van de dakdekker af. Waarmee werkt deze het liefst en het meeste. Dit bepaald vaak ook de uiteindelijke kwaliteit van het dak. Beide materialen hebben hun eigen eigenschappen die in sommige situaties de voorkeur hebben. Een “beste’ is er niet.

Een kale dakbedekking heeft wel als voordeel dat deze gemakkelijk is schoon te maken. Het is wel de lelijkste uitvoering. Met name op daken waar zicht op is passen wij dit zelden toe.