Dakgoten - Verholen gootjes - Verholen gootjes

 

Tegen de zijkant van een dakkapel zit een driehoekige afwerking. De zogenaamde wangen. Deze kunnen van houten schrootjes, houten platen, zinken of koperen platen, of kunststof zijn. Een aandachtspunt is de aansluiting van deze wangen op de dakpannen of andere bedekking.
Vaak zitten er onder de dakpannen kleine gootjes (verholen goten) die het water dat tegen de wangen regent afvoeren naar de dakgoot. Deze gootjes lopen onder de pannen en zijn gevoelig voor verstopping.

Een iets minder fraaie maar wel veel minder risico manier is om hier lood achter de wangen aan te brengen en op de pannen aan te sluiten. Dan loopt het water altijd over de dakpannen en er gaat niets verstopt zitten.

Bij renovatie worden de oude gootjes verwijderd als het kan. Ze zitten vaak achter de wangen vast. Er worden dan nieuwe gootjes aangebracht en vaak moet er ook wat aan de panlatten gedaan worden. Soms is het verstandig de afvoer van de dakkapel iets om te leggen zodat het water niet allemaal door de verholen gootjes afgevoerd wordt.